Это слайд-шоу требует JavaScript.

                                                                       General Information

Status: Under construction

Type: Cultural Center

Location: Baku,Azerbaijan

Estimated: completion 2011 (est.)

                                                                               Height

Roof :74 m (243 ft)

Main contractor: DIA Holding

Architect: Zaha Hadid 

Introduction 
Haydar Aliyev Cultural Centre will give the city of BakuAzerbaijan a major new venue and a landmark building for the cityDedicated to the former president of Azerbaijanthe Cultural Centre will house a conference hall with 3 auditoriumsa library and a museum

Site Strategies
This ambitious project will play an integral role in the intellectuallife of the city

Located close to the city centrethe site will play a pivotal role in the redevelopment of BakuThe site neighbouring the Haydar Aliyev Cultural Centre is designated for residentialofficesa hotel and commercial centrewhilst the land between the Cultural Centre and the city’s main thoroughfare will become the Cultural P1aza—an outdoor piazza for the Cultural Centre as well as a welcoming space for the visitors

Design
The proposal for the Haydar Aliyev Cultural Centre envisions a fluid form which emerges by the folding of the landscape’s natural topography and by the wrapping of individual functions of the Centre

Al1 functions of the Centretogether with entrancesare represented by folds in a single continuous surfaceThis fluid form gives an opportunity to connect the various cultural spaces whilstat the same timeproviding each element of the Centre with its own identity and privacyAs it folds insidethe skin erodes away to become an element of the interior landscape of the Cultural Centre

The museum faces out into the landscape-participating in the urban fabric of the city developing around the site

Its glass facade is slightly interrupted with the sculptural interplay between the outer skin and the groundThe interior is an extension of the natural topology of the site with the glass facade flooding the museum in natural lightThe ground surface of the museum begins to fold and merges to the outer skin which allows the new extension to become part of the topography of the sitewhilst ramps connect the ground floor with the mezzanine levels above

The library faces north for controlled daylight and has its own entrance on this elevation

The reading and the archive floors are stacked on top of each otherand wrapped within the folds of the outer envelopeThe floors fall to each other with ramps connecting themcreating a continuous path of circulationThe library and the museum are also connected by a ramp that leads through the ground floor of the library to the first floor of the museumAdditionally,the library is connected to the conference hall via a bridge that‘flies’through the library’s entrance foyer

The conference hall accommodates 3 auditoriums of difierent sizes

Its form leans into the Cultural Plaza to create the necessary inclination for the seatingAll three auditoriums and their associated facilities have a direct access to the plazaThe main entrance is located in the void created by the outer skin being‘stretched’between volume of the museum and the library towerA secondary entrance is situated on the north side of the building

Landscape
The landscape emerges from the ground to merge with the building

This ripplingmanifest as earth moundsfades as it moves away from the main building to radiate like wavesThe building itself is also merges into the landscape to become the Cultural Plaza-further blurring the boundary between the building and the groundThese landscape formations also direct the circulation of visitors through the building and Cultural Plazawhere outdoor activities and performances take place
Реклама